Brojač posjeta
99109
 
Blog
srijeda, srpanj 16, 2008
*
Bila je odgajana da bude pristojna. Velika Majka uvijek je budno pazila da se 'hvala', 'molim', 'dobar dan' ili 'laku noć' izgovaraju pravilno, u dobrom tonalitetu, uz dovoljne decibele da i nagluhi to mogu razumijeti bez da čitaju sa usana. Svi su susjedi uvijek govorili kako su sestre predivno odgojene, pristojne i prave curice, kasnije djevojke, postale. Velika Majka bila je vrlo zadovoljna. Njen se trud pokazao kroz godine rada, prigovaranja, uputa i raznoraznih pogleda-koje-ne-želiš-osjetiti-i-vidjeti. Potvrda svega toga, bili su komentari tih istih susjeda i ono što bi osobno Velika Majka vidjela na licu mjesta.


Onda se Najstarije Dijete odselilo (u daljnjem tekstu ND). Krenulo ono živjeti svoj život bez svakodnevnog pogleda Velike Majke i znatiželjnih susjeda. Upoznalo neke nove susjede koje je i dalje pozdravljalo pristojno, pravilno i u dobrom tonalitetu. Decibeli su tu i tamo štekali, jer ND je imalo svoje malo dijete koje je znalo malo vrisnuti ili uporno i neprestano izgovarati 'mama' ako bi pogled bio upućen u slučajnog prolaznika na stepenicama. Ali, osmijeh u vidu isprike uvijek je bio tu. ND je naraslo, a malo dijete od ND je počelo brbljati. Sve više, i sve glasnije.

S godinama, i bez stege Velike Majke, ND je odgajalo svoje malo dijete (MD). Famozne pristojne riječi nekako po navici unijelo je u svijet MD bez problema. Međutim, MD je imalo malo drugačiji karakter, s kojim je ND imala tu i tamo nekih upita i nepoznanica. Obratiti se Velikoj Majci, značilo bi da trud iste kroz godine odgoja ipak nije našao tako plodno tlo kod ND. A, značilo bi priznati i poraz. A ND ipak nije bilo spremno na tako nešto. Ipak je MD bilo njeno i smatralo je da se s time mora samo boriti.

Neoprezno i spontano, život je ND doveo do toga da sa svojim MD mora useliti kod Velike Majke. Zaboravi na ponos i ego kada ti egzistencija vrišti od potrebe za pomoći. Velika se Majka požrtvovno ponudila pomoći. Uz opasku da traži dozvolu da malo pripitomi MD, jer joj se čini da se otrglo kontroli. Opet isti susjedi, mada ND je neke tek prvi puta vidjelo. Ista doza ljubaznosti, pozdravljanja. Sada je i MD to isto radilo, bez ikakvih problema. Prava dresura u pravo vrijeme.

Ali, Velika Majka je pozdravljala samo kada se njoj dalo. Okretala svojim velikim, starim i mudrim očima na određene ljude. Puhala sebi u bradu na određena pitanja susjeda. I preglasno, napadno govorila 'ok, a sada bog' znatiželjnoj susjedi i zatvarala joj vrata pred nosom. Zalijevala cvijeće na balkonu dok bi susjeda do nje tresla tepišić, a Velika bi Majka u svom veličanstvenom stilu zapsovala kao kočijaš govoreći da danas ima tako neodgojenih ljudi.

ND je sve to gledalo i nije moglo vjerovati. MD se cerekalo kako joj nona psuje, ali ono je dobro dijete i neće to ponoviti jer je to jako prosto i prljavo. ND se pitalo tko je tu veći licemjer?! I na kraju, upitalo direktno Veliku Majku koja je i odgovorila u svom teatralnom stilu, kojim samo tako Velika vladarica zna:

'Odgojila sam vas. Bila sam vam uzor svih ovih godina. Sada ste valjda dovoljno velike da se konačno mogu ponašati kako želim!'

Mda, ND je shvatilo. Velika Majka nakon određenih godina gubi ulogu punu strpljenja, empatije i dobrog kućnog odgoja. I s toliko egocentrizma, umora i staračke volje preuzima ulogu u životnom filmu 'Sve sam vam dala, a sada me pustite na miru.' Život je teatar.


amami @ 14:10 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.