Brojač posjeta
99109
 
Blog
nedjelja, srpanj 27, 2008
*
Nedjelja. Glavobolja. Mrmljanje u krevetu sama sa sobom. Plahta na podu. Sunce koje ulazi u sobu satima, ali je ignorirano. Oči zatvorene. Vjetar kao savršen pokrivač na mom snenom tijelu. Podne na satu kao pristojno vrijeme za ustati iz kreveta. Ako se već mora. I nikako doć' na sebe.


Godine i netreniranje izlazaka napravili su svoje. Činilo se kao da sam zakoračila u kategoriju 'cuga do pola noći'. Pretvaram se u pepeljugu. Samo na vidiku sve neki konji i bundeve oko mene. Princ je postao gay. A miševi su valjda utekli. I da, dobra vila zbrisala je na trope umjesto mene. Kučka! Sa čarobnim štapićem, naravno.

Razgovori do jutra. Cure sjede na trosjedima. Atmosfera ugodna. Cuga, cigarete i čokolada. Velika sa lješnjacima. Zavodnik koji voli dodire i stalno se svim curama uvaljuje. Nije bitno kako izgledaš, nije bitno koliko si pametna, bitno je da si voljna posvetit mu malo pažnje. I carica večeri, kao prava imperatorica, sjedi sa strane i sve to promatra. U maniri izvježbane vladarice. Bez nekih posebnih izraza na licu. Savršeno smirena, bez da joj išta promakne.

Tema do jutra. Vani zora sviće. Sat otkucava pet puta. Bivše veze. Bivši dečki. Prekidi veza. Veze klasificirane pod 'žali Bože što sam to prošla'. Ipak. Sve je postojalo i dogodilo se sa smislom. Jer, sve nas one određuju prema budućima. Iz svake smo nešto naučili i prenijeli je u slijedeću. Mnogo puta sa puno patnje i boli. Ponekad i sa predugom agonijom u duši, da bi mogli nastaviti normalno živjeti. Ali, sve je to imalo smisao. Pametni su naučili. Oni manje pametni ili manje odlučni, ponovili su po još koji put istu grešku.

Osnova veze? Zaljubljenost i ljubav? Strast? Ma, dajte, molim vas. To smo u vrijeme puberteta vjerovali. Nije da nabrojano nije bitno, ali gubi na posebnosti i vrijednosti ako drugi dijelovi ne funkcioniraju.

Povjerenje. Iskrenost. Odanost. Poštovanje. Razumijevanje. Tolerancija. Podržavanje. Vjera u njega/nju. Moram li vam objašnjavati ovaj dio? Znate li težinu ovih riječi? Jer, to nisu samo napisane riječi.

I ego u džep! Tu mu nije mjesto. U iskrenim odnosima, on samo smeta. Ne kažu uzalud svi svjetski psiholozi da je osnova za stabilnu i dugogodišnju vezu prvo iskreno prijateljstvo. Jer, sve riječi nabrojane, u biti su osnova dobrog prijateljstva i zdravog odnosa. A ono i je preduvjet da veza potraje. Pa čak i za cijeli život, iako ovo danas zvuči skoro kao nemoguće.

A ljubav prema partneru? Različita od ljubavi prema prijatelju. Ona je samo nadogradnja na sve navedeno, uz strast i kemiju koje sve to pravilno začine.

I ona, već toliko puta citirana od Camusa, ima puno dublji smisao nego kako se čini na prvo čitanje: „Ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti. Ne hodaj iza mene, možda te neću voditi. Hodaj pored mene i budi mi prijatelj.“

_______________________________________

"Baciami adesso" Mietta

.
. .
amami @ 15:58 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.