Brojač posjeta
99109
 
Blog
petak, kolovoz 28, 2009
*
Sada si slobodna. Vjetar ti pleše u kosi. Osjećaš se ponosnom. Iz dana u dan dišeš svoj novi status. Ne brine te što od danas pa do daljnjega, uvijek u službenim dokumentima, tvoj će križić stajati pod rubrikom razvedena. Skupila si svoja figurativna muda u ruke i napravila si to. Jer si to htjela.
Jer ti to zaslužuješ?!

Sada si sama. Svojim izborom. Ali i prestrašena. Zbog odgovornosti i neizvijesnosti budućnosti. Mjeseci prolaze rapidnom brzinom. Godine se slažu jedna na drugu. Poraze upisuješ pod prošlost, dodajući mu još jedan. Sviđa ti se što više nema pod krevetom muških čarapa koje si tražila svaki put prije pranja šarene robe. Nema više podignute ili nedajbože popišane daske. Nema više noćnih buđenje zbog glasnog hrkanja ili zbog bombastičnih smradova pod poplunom koji te zapljusnu kad se okrećeš u snu. Nema više odrasle osobe koju moraš paziti i maziti kao da ti je dijete. Nema više te iste osobe koja je u tebi s godinama počela buditi najgori dio tebe. U verbalnim sukobima. Onoga koji je zajedno s tobom, ubio sve kvalitetno u vašem odnosu. Nemaš više potrebe svakodnevno vikati na nekoga. Tvoja frustracija više nije vezana uz muško ženski odnos. Sada je postala preživjeti s djetetom iz dana u dan.
Čini ti se jednostavno?!

Sada te udane žene polako mrze. Jer, ženska je ljubomora jedna od najgadnijih emocija međuljudskih odnosa. Tvoja sloboda ih boli. Tvoj osmijeh na popodnevnoj kavi usred osunčane terase ih pika drito u mozak. Jer one jure po djecu, pa doma završiti ručak. I stalno pušu i kukaju. Jer, dok se njihov muž bude znojio u teretani ili sa frendom na pivi (barem će to biti službena verzija izbivanja), one će doma završavati zadaću s djecom peglajući ili kuhajući ručak za sutra. A tvoja je mala napisala zadaću još u školi. I vi ćete rolati koji sat. Peglati ćeš sutra. Valjda. Ako ti se bude dalo.

Nema nikakvog nosoroga da prigovori. Ili nedajbože njegove mame koja uvijek kada dođe pronicljivim okom promatra koliko je stan uredan i da li je sve na mjestu. A onda joj prečesto kao padne tlak pa malo mora prileći u sobi na krevetu. Čisto da i tu prostoriju procijeni. Nema nikoga kome moraš polagati račune. Pravdati se. Čak na večer možeš izaći u kino ili na cugu, bez posebnog objašnjavanja gdje ideš. I boli te pipa za sve frustrirane nedojebane oženjene kokoške koje avanturama i skrivenim šetnjama kupuju sreću na grame. I žive život prividno sretnog braka.
Jel' si sada stvarno i ti sretna!?

Sada ti fali nježnosti. Fale ti dodiri. Pogledi. Zagrljaj na kraju dana. Neke posebne osobe. Ali ne voliš površne odnose. Mada ti frendice savjetuju da opleteš par avantura. Ono, zato jer svaka žena i muškarac nakon razvoda to moraju proći. Kao svojevrsno krštenje slobode. Rade to i one udane i oni oženjeni. Big deal! Kako tek onda ne bi sada i ti. Ovako prekrasno slobodna.
A ti se pitaš dal' to stvarno želiš?!

Ne treba ti dublji dekolte da se pokažeš. Niti teža šminka na licu da se prodaš za koju godinu manje. Voliš svoje godine. Sve i jedna uspomena oblikovala je tebe, ovu istu kakva si danas. Puštaš kosu jer ti nedostaju divlje kovrčice. Šetaš svaki dan jer to nisi radila još od svoje srednje škole. Sjedaš za klavir sve češće i prepuštaš se. Čitaš knjige. Gledaš filmove. Konačno si napisala roman. Upisuješ nešto što te zanima i počinješ opet učiti. Tvoj je mozak gladan znanja. Novih informacija. I ti ga redovno hraniš. Izlaziš često jer ti se sviđa biti okružena ljudima koji istinski uživaju u trenu. Život ti je ispunjen. I svaki dan se smiješ.

Zdravlje je konačno pronašlo svoj balans. Dijeta ti ne treba. Linija tvog tijela postala je sočno zrela. Primjećuješ prve borice od smijeha. Nešto malo više sijedih u kosi. Ali briga te. Sve je onako kako treba biti. I ti to znaš. Sloboda ima svoju cijenu. Trebalo je vremena naučiti pravilno disati u njoj. Ali zadovoljstvo i sreća kriju se u malim stvarima i detaljima.

Sada je sve kako ti želiš. Poslagano u tvoj mali privatni kaos. Sve konce držiš u rukama. Ti si vladarica svega oko sebe. Tvoje dijete dobiva najbolji dio tebe. Uživaš u vremenu koje imate jedna uz drugu. Ponosno je gledaš kako napreduje i kako je sretna. Smiješ se uz nju. Do svega toga si sama došla. Putem izbora. Mogućnosti. Boli i patnje. Pokušaja i promašaja. I nitko ti nije kriv za ništa. A svi dobivaju dozu pažnje taman koliko su zaslužili.

Živiš i uživaš u životu.

Svatko određuje svoj put kroz život. Ovo je samo jedan kut gledanja na njega. Priča ima masu. I svaka ima svoj, sebi specifičan, zaplet.


.

amami @ 14:22 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.