Brojač posjeta
99109
 
Blog
srijeda, srpanj 9, 2008
*
Gledam svoje dijete. Raste. Razvija se. Psihički sazrijeva sve više. Razgovori s njom sve su dublji, ozbiljniji. Više je površni odgovori na pitanja ne zadovoljavaju. Traži detaljnije objašnjenje. Spontano, sve je ozbiljnije doživljavam, kao da imam osobu svojih godina kraj sebe. Veselim se sve i jednom pitanju. Oduševljava me njen interes prema mnogočemu. Ne namečem ništa, sama dolazi do svega. Promatram je kako razmišlja, gledam njenu mimiku. Nesvijesna, započinje debate i iznosi svoje stavove. Odrasta. I to sve brže.


Već odavno nije beba i ne dozvoljava da se u verbalnom dijelu tako prema njoj ponašamo. Ima svoja razmišljanja, svoje stavove i zaključke. Sjećam se kada se rodila, dobila sam najbolji savjet. Nikada je tretirati kao malo dijete koje ništa ne zna ili ne shvaća. Nikada joj lagati, prikrivati nešto na njena direktna pitanja. I ne joj nametati svoja razmišljanja, nego je kroz pitanja dovesti do relativno pravog odgovora. I uzeti u obzir da sam i ja daleko od savršenstva i da i moji stavovi mogu biti krivi ili iskrivljeni. Ipak, dječje oči vide ogoljenu istinu puno lakše od odraslih.

I tako, iz dana u dan iznenadi me nekim svojim 'odraslim' komentarom, razmišljanjem ili zaključkom. Rekli su mi da zadnje ljeto pred školu, djeca naglo odrastu. Da tih par mjeseci rade jako veliku razliku u psihičkog zrelosti djeteta.

E da, sada i ja to vidim. Moja žabica raste, razvija se i sazrijeva.


amami @ 12:47 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.