Brojač posjeta
99109
 
Blog
subota, kolovoz 23, 2008
*
Mogla bih večeras o ljubavi. Toj prekrasnoj emociji kojoj puno puta nismo dorasli. Jer je zaprljamo. Jer joj umanjimo vrijednost. Jer je svojom sitničavom dušom pogrdimo. Mogla bih i o odanosti. Toj plemenitoj odlici velikih ljudi. Kada ne zaboraviš tko ti je jednom dao svoje povjerenje. Kada, bez obzira na odnos koji s vremenom nestane, to povjerenje i dalje živi. Jer, odanost je osobina koja traje cijeli život. Da, mogla bih i o njoj. Ali, neću.


Ili o iskrenosti. Da! Iskrenost! Moj glas za nju. Bila dobra, bila loša. Ponekad donese radost, a pokoji put bol i tugu. Ali je čista. Koliko god bila pozitivna osobina, mnogi su u strahu baš od nje. Zanimljivo. Kao da je sramota biti iskren. Pa se ljudi boje takvih ljudi. Smiješno. Kao da je zarazno. Uh, što bih voljela da je iskrenost zarazna. Ali, nije. Poštovanje?! Ahm, njega se treba zaraditi. Spol nije bitan. Muško ženski odnosi. Žensko ženski odnosi. Mačka. Čovjek. Pas i kravata.

Ovaj. Ne bih o tome večeras. Nakon potresa, streslo je i mene. I dok žene truju muškarce po Rijeci, meni to na pameti nije. Brinuti se godinama za nekoga i na kraju ga otrovati. Na to mogu sam reći jedno: čudno. Godine utučene. Vrijeme i energija posvećene jednoj osobi. I na kraju završiti tako. Valjda je starčić od 81 godine dobrano gospođu dove do ludila. Ili je priča nekako drugačija. I mi je nikada nećemo saznati. Jer, neke se istine s vremenom preoblikuju. A vrijeme je relativno.

Lagano me podsjetilo na onaj film Misery. Mada, tematski vjerojatno neusporedivo. Osim tih žena koje su spremne onoga kojeg njeguju, mučiti do smrti. Sjećam se kada sam sjela pred tv sa posebnim zadovoljstvom. Kinga inače obožavam. A ovo je bila ekranizacija njegovog romana. Ipak, ono što mi je film ponudio, bilo je vrlo brutalno i realno.

Nije bilo vanzemaljaca, čudnih spodoba, ili ičega na rubu normalnosti. Nikakvi prsti druge dimenzije nisu kidali scenu. Niti je ikoji duh progovorio kroz staru sliku obješenu na zidu. Čista realnost. Jedan pisac, nepokretan. I usamljena žena, štovateljica njegove glavne junakinje. I pomalo psihotična. Spremna na mučenje svojeg pisca. Samo da dobije što želi.

Valjda starčić iz Vodovodne, riječkoj Borgii nije imao što dati. Svoju Misery očito je odavno ubio. A nastavak nije napisao. Pa je prekrasna Lucrezia posegnula za modernim otrovom, prekomijernom dozom tableta. I sirotog starčića poslala na drugi svijet, te pozvala policiju da se prijavi. Bez nastavka romana pisanim njegovom rukom. Jer, ona je postala pisac. U dijelu u kojem ona postaje i glavna junjakinja. Na prisilnom boravku u Riječkom istražnom sudu.

I od danas, Via Roma ima još jednu članicu. Koja se večeras, uz podrhtavanje tla podno Rijeke, sigurno priupitala: Što je meni ovo trebalo?!


___________________________________________♪♫♪♫♫♪♫♪
"My favourite game" The Cardigans


. . .
amami @ 23:23 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.