Brojač posjeta
99109
 
Blog
subota, srpanj 26, 2008
*
Sjedila je na rubu kreveta i pravila se da čita knjigu. Slova nije vidjela, riječi nije hvatala. Kao i prije par minuta, jecaji su postali preglasni, prežestoki. I opet je otrčala u kupaonicu. Brisala suze, nos. Umivala lice. Pogledala se u ogledalo pred sobom i vidjela rezultat plakanja zadnja dva sata. Crvene oči, otečene. Lice na fleke. Opet je val plača iz guše htio iskočiti. Onaj divlji, neukrotivi. Pritisnula je ruke na usta, trudeći se umanjiti zvuk koji izlazi iz nje.


Zatvorila je oči. Morala se pribrati. U sobi do nje, dijete se igralo. Do sada je prolazilo njeno objašnjenje da su joj oči crvene od alergije. Ali, niti dijete nije bedasto. Shvatit' će. A ona nije htjela da shvati. Da vidi tu njenu bol. Željet će je utješiti. Ali, neće moći. I samo će svoju veliku dječju dušu opteretiti njenom patnjom. Dva, tri duboka uzdaha i polagano ispuštanje zraka ih sebe. Donekle umirena, vratila se u sobu.

Život je pun uspona i padova. Pun veselja, ali i gadosti. Pun zdravlja, ali i bolesti. I sve je to donekle shvatiljivo. Sa prihvaćanjem svi imamo problema. I znamo da smo rođeni da bi živjeli, i onda umrijeli. Sve je ona to razumijela. I tako bespotrebnu mržnju, ljutnju, dvoličnost, želju da se pokažemo i dokažemo, sve je donekle mogla shvatiti. Gubljenje dragocijenog vremena i vlastitog mira, no shvatljivo. Ali, kada malo, tek koju godinu staro biće ozbiljno oboli, to nikada, ali nikada neće moći prihvatiti. Kada je dijagnoza takva da roditelji u vapaju šute i čekaju nastavak doktora i njegove riječi optimizma. Kojih nema. Ne, to nikada neće moći prihvatiti.

Ta velika duša u tako malom tijelu. Ti maleni prstići i ruke koje grle iskrenije od ikoga odraslog. Ti osmijesi bez zubića, ili sa nekoliko zubića. Ma, nebitno. Ti osmijesi koji su iskreni. I te oči. O Bože, te oči. Koje te gledaju u svoj svojoj iskrenosti, nevinosti. To dijete. Koje je tek počelo upijati svijet, a sada već prolazi bol i patnju, koju neki na sreću, nikada ne osjete u svom odraslom životu. To prpošno i veselo stvorenje koje svima uvijek razvuče osmijeh preko lica.

Suze su joj krenule u pohod. Ovaj puta, bez glasa. Klizile su niz njeno lice, nekontrolirano. Treptajem oka, samo bi nove potaknula da se skotrljaju niz njene obraze. Sjedila je na rubu kreveta. Zagrlila je svoje dijete. Bilo je pospano, mazilo se. Uživala je u mirisu i nježnoj koži malog tijela. Kao i uvijek u takvim situacijama, bila je samo čovjek. Njeno dijete bilo je zdravo. Nečije drugo, vrlo bolesno. A ona, uslijed svih tih suza isplakanih tog jutra nakon što su joj javili, samo je mogla grliti svoje.

I za stvarno i iskreno biti zahvalna na ovom blagoslovu. Što ima zdravo dijete. Što su obje dobro.


__________________________________________


* za tebe mali anđele...

.
. .
amami @ 12:47 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.