Brojač posjeta
99109
 
Blog
četvrtak, srpanj 10, 2008
*
Mogla bih do sutra nabrajati događaje svojeg života. Na prste nabrojati one gadne i traumatične. Ali, dugo bi trajalo da nabrojim sve sretne trenutke koje sam doživjela. Što kao dijete, što kao žena. Jer, bilo ih je. I zahvalna sam na tome.


I puno je tu bilo lijepih riječi, dragih ljudi, simpatičnih situacija. Suza radosnica, osmijeha sreće i ruku pravih prijatelja. Ono što ostaje u nama i kada pamtimo samo dobro. Jer, dobro je najbitnije. Lijepo je ugodno oku i duši. A ugoda je odlika samosvijesnih ljudi. Ostalo treba ostaviti iza sebe i iskoristiti predivan organ kao što je mozak, koji to savršeno poslaže u ladice 'zaboraviti što prije'. Negativno nikada nije ostajalo dugo uz mene.

Ipak, dođe period kada vas umaraju prenasmijani ljudi, uvijek spremni na brbljanje. Oni koji su vječito hiperaktivni, a kada su sami izgledaju poput ispuhanog bezbojnog balona. Oni koji vas uvijek hvale, dijele vam komplimente, dive vam se. I uporno zapitkuju vrlo intimna pitanja, jer zanima ih sve o vašem životu. Kao da se hrane tuđom srećom ili nesrećom. I ne puštaju vas, te kao pit bul dahću vam u facu dok izbacuju još masu pitanja, koje vam se niti vlastita mama ne usudi postaviti.

Kada celofan oko izgovorenih rečenica žvačete još danima kasnije, a mašna vam je zapela za šesticu lijevo dolje. I ne možete se riješiti tog odvratnog plastično-umjetnog okusa. Tada, umorena od inflacije istih, poželim imati supermoći. Recimo npr., da mogu sve lažljivce spržiti jednim pogledom. Ne ih ubiti, povrijediti da ih fizički boli. A ne, to nikada ne bih mogla, ciljano nekome prouzročiti bol. Nego, moć kao ona koja će lagano dignutom obrvom i usmjerenim pogledom sav taj celofan i prekrasnu mašnu otopiti u istoj sekundi i pokazati samu srž. Da to smrdi.

„To je zaista izvrstan plan, kada ste posjednuti ispred delikatesa i hrane po izboru, da utisnute u svoju maštu da je ovo mrtvo tijelo ribe, da je ovo mrtvo tijelo ptice ili svinje, ili opet, da je falernijsko vino sok od grožđa; a što se tiče stvari seksualnog odnosa, to je čin trljanja unutarnjih dijelova i iznenadnog izbacivanja tekućine.

Ovo su sigurno izvanredna maštanja, koja idu do središta samih činjenica, te ih probijaju kako bi se vidjele onakve kakve zapravo jesu. Trebali biste usvojiti ovaj postupak kroz cijeli svoj život, a kada stvari ostave neki dojam, što je vrlo vjerojatno, otkrijte njihovu suštinu, raskrinkajte njihovu inferiornost i odstranite odlike kojima se kite.“
(Marcus Aurelius, Meditacije, VI, 13)
amami @ 21:38 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.