Brojač posjeta
99109
 
Blog
ponedjeljak, kolovoz 11, 2008
*
Sjedimo. Ne gledamo se, ali znamo da smo jedno kraj drugog. Uvertira traje. Uskoro, već je i drugi čin pri kraju. Arija se čeka. I kada konačno krajem trećeg čina krene, preplavi me. Iako imam osjećaj da sviraju krivu, želim je odslušati. Taj vapaj duše koji me naježi. Koji me obuzme u svoj svojoj dubini i čežnji. I to se ne može promijeniti. Može samo ostati ono što i je. Emotivno. Tragična opera u tri čina. Jednom otpjevana. Zauvijek zapamćena.


Nakon kurtoaznih riječi, dodir ruke. I onda malo o Bachu, koji me nikada nije ispunjavao. I mada su ga mnogi obožavali, nikada ga nisam osjetila do kraja. Vježbala sam ga godinama. Nevjerojatna je bila moja i ljubav i mržnja. U isto vrijeme, prema istim partiturama. Nikako dobiti ono što sam htjela. Nikako postići da mi uđe pod kožu, zaplovi mojom unutrašnjošću. I da ga osjetim. Konačno. I uvijek, čisto izvježbano, tehnički skoro pa savršeno. Ali, bez duše. Bez predaje. Bez dubine. Dok nisam shvatila, tu duše niti nema. Sve je odrađeno zadanom brzinom. Matematički i hladno. Već određeno.

Uz čašicu aperitiva, društvo u kutu raspravljalo je o barelima nafte. Netko si je natočio pivo. Netko je još bio pod dojmom opere. A meni nikada nije bilo dano da budem dobra vila koja otklanja svu patnju i bol. Barem ne prema svima. Mada, altruista u meni htio je puno puta nemoguće. Ali, danas sam naprosto zastala. I zanijemila. Jer, to bi značilo da sve preuzmem na svoja leđa. Na svoja krila koja su ionako oštećena još od zadnje oluje. A ionako mi nestaje čarobnog praha za let. Postajem sebična. Valja pripaziti na sebe kada nafta tako lako mijenja cijenu.

Okret i pogled preko stoljećima starih kamenja. Valcer ili tango na tako povijesnom mjestu. Gledamo, sunce zalazi. Odlazi iza Učke. Razlijeva se u te posebne boje. Kao i tvoja bol. Osjećam je. I tvoju želju za bijegom. Što dalje. U što divlje predijele. Sa snovima u jednoj ruci i sa svom boli u drugoj. Sa neminovnim šibicama u džepu hlača. Daleko. Sam. Gdje možeš vrištati iz petnih žila. Sam. A nitko te ćuti neće. Jer si, sam.

I sada sve staje. Pada zastor. Glumci su odavno skinuli maske. Stoje goli i bosi. Ranjivi. I žele otići. Ali stoje, jer ih nisu otpustili. Publika bi još. Plješću u žaru. Oni uvijek žele još. Skandiraju i traže bis. A mi, mi osjećamo isto. I boli nas oboje. Tebe, jer ti ne mogu dati ono što ti treba. Mene, jer gledam lice prijatelja koji pati. I to je nešto što ne možemo izdržati. Takva neusklađenost nas kida i lomi. Opraštam se. I odlazim. Na kraju, odlaziš i ti. Sretan ti put.

__________________________________________♪♫♪♫♫♪♫♪
"Confessa" Adriano Celentano

.
. .
amami @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.